Sunday, 18 March 2012

Kisah aku yang Noob ~

Salam hepi .. 

Akhirnya penantian ku selama ni berakhir. Setelah bermacam macam halangan , janji palsu , sumber kewangan , dilemma yg gilagila dapat juga aku beli gajet impian Nikon d5100. Sebelum ni aku biasa guna kamera digital biasa saja , brand Lumix kalo tak silap ..

                                                            at the heart of the image


Sebelum beli benda Nikon ni  macammacam review aku suda cari dr Website,majalah,pengalaman kawan dan macam macam lg laa. Sebelum ni cadang mau ambil Nikon d3100, tapi atas nasihat kawan aku decide la ambil Nikon d5100. Ada juga kawan yang cadangkan untuk ambil Nikon D7000 tp aku rasa aku belum mampu untuk nyaa. Haha

 *Tenkiu buat smua org sekeliling aku  yg memberi dorongan utk buat hobi baru ni .. 

 
Aku beli kamera ni di kedai My Photo Sandakan.  Kalau dtg kedai tu cari saja Mr Jackie , bole deal lg tu dengan dia untuk dapatkan  free gift. (Yala kamera harga mahal kan ? mesti la mintak free gift) .. Runding dia sehabis boleh !


Nikon d5100 ni merupakan dslr entry level yg sesuai untuk orang orang noob macam aku ni. Setakat ni aku guna kitlense saja. (nanti la aku beli lense 55-105 , ganass !) .. Aku masi lagi dalam proses meng-EXPLORE dan menge-TEST function yang ada dalam Nikon d5100  ni. Ilmu masi cetek lagi , TUNJUK AJAR KU SIFUU ~

                                                   abah aku ter-interframe pulakk :)

Berkenaan spesifikasi kamera ni korang boleh la GOOGLE  sendiri . Tapi pa yang pasti , Nikon d5100 memang superb !!  Ok done.


# kisah benar dari seorang noob





Wednesday, 14 March 2012

Kenapa aku berBLOGGING ?

Asalamualaikum dan salam hepi.

Kenapa aku berBLOGGING ? ayat ayat skema sikit.


Dunia sudah maju. Malaysia pun maju. Harga minyak suda naik. Jadi aku pun terniat la nak join benda benda blog ni (sori merapu sikit). Haha. Sebenarnya ada banyak reason napa aku join blog ni , aku kongsi mana yang mampu saja laa ..

    1. Minat
  •  Of course la sebab yg pertama kan ? Dari dulu mmg minat , tp aku malas dan aku TAK TAHU nak mula dari mana. (Blog ni pun lalink aku yg buat)
    2. Facebook hampeh !
  •  Aku rasa facebook tak menepati citarasa aku untuk meluahkan sesuatu yg complicated. Setakat  nak update status tu boleh laa.
    3.  DSLR
  • Aku bakal bakal pengguna dslr. Senang nak kongsi gambar yang ada dekat blog ni. Boleh la tumpang promote utk job wedding ka , kenduri kendara ka ? ( merapu merepek)
    4. Tersurat dan Tersirat
  • Banyak perkara yang terjadi di sekeliling aku , tp takda tempat untuk aku kongsi.
    5. Aku suka merapu & merepek
  • Aku rasa ni reason yang terakhir la. Ndatau mau cakap macamana lg .. :)
Ok done. Cukup buat waktu ini. Akan kembali di lain waktu.


Yang kerapu dan kerepek ,

ahcsffila













Wednesday, 7 March 2012

Kata-kata Pendahuluan For New Blogger

Salam satu Malaysia!
Blog ini direka untuk aktiviti masa lapang sahaja. Saya akan kongsikan sedikit sebanyak info untuk tatapan dan ingatan kita bersama. Sesiapa yang ingin berkongsi pendapat di halaman saya ini , jangan segan silu , pendapat dan perkongsian anda amat saya nantikan . Terima kasih.